Ali so monoklonska protitelesa lahko nadomestilo za cepiva proti COVID-19?

Ali so monoklonska protitelesa lahko nadomestilo za cepiva proti COVID-19?

"Obstajajo premočni podatki (da se ti) monoklonski ne morejo vezati na omikron," je dejal.

Torej, kaj zdaj?​​​

Kako razširjena je uporaba remdesivirja, drugih monoklonskih protiteles?

Vlada je novembra skoraj podvojila naročilo za tretje monoklonsko protitelo, sotrovimab, ki sta ga izdelala GlaxoSmithKline in Vir Biotechnology. ZDA so zdaj porabile milijardo dolarjev za nakup zdravila, ki lahko glede na študije, izvedene pred omikronom, zmanjša tveganje hospitalizacije, daljše od enega dneva, za 79 %.

Sredi decembra je vlada sporočila, da se pripravlja na pošiljanje 55.000 odmerkov sotrovimaba po vsej državi.

Zdravniki so rekli, da bi to pomagalo, a število visoko tveganih bolnikov s COVID-19, ki bi jim zdravilo lahko koristilo, močno presega ponudbo. Celotna zvezna država Louisiana je na primer dobila samo 228 odmerkov.

K NAS JE PRISPELA NOVA RAZLIČICA OMICRONA, BA.2: A brez panike, pravijo strokovnjaki

Lahko se uporablja tudi pri otrocih z visokim tveganjem, starih 12 let in več, ki tehtajo najmanj 88 funtov.

Kaj so monoklonska zdravila in kako delujejo proti COVID-19?

Monoklonska protitelesa so ustvarjene beljakovine, prvotno pridobljene iz bolnikov, ki so premagali bolezen.

Ciljajo in se vežejo na določene točke na virusu ter mu preprečujejo vstop v človeške celice.

Ko pa se ti madeži na virusu spremenijo z novimi različicami, monoklonski ne delujejo več. Monoklona Regeneron in Lilly sta sestavljala vsaka po dva monoklona, ​​da bi se skušali izogniti tej težavi, vendar ima omikron razlike natanko na področjih, na katera ciljata oba.

"To ne pomeni, da so mrtvi za vedno," je dejal Topol. "Lahko bi se vrnili z naslednjo različico, vendar ne vemo, kaj je pred nami."

Vsa monoklonska protitelesa za COVID-19 so bila odobrena za nujno uporabo, zato lahko FDA kadar koli prekliče dovoljenje za njihovo uporabo, če se izkažejo za nevarna ali neučinkovita. Zdravila, odobrena v nujnih primerih, morajo premagati manj ovir kot zdravila s polnim dovoljenjem, čeprav je treba še vedno dokazati, da so varna in učinkovita.

Ali so monoklonska protitelesa lahko nadomestilo za cepiva proti COVID-19?

Ne. Iz več razlogov.

Prvič, cepiva so namenjena preprečevanju okužb, medtem ko so monoklonska in druga zdravila namenjena ljudem, ki so že okuženi.

Možnosti, da se izognemo hudi okužbi, so veliko boljše s cepljenjem kot s poskusom zdravljenja, "ko konj že iz hleva," je dejal Topol. "Zagotovo je, da bo eno od teh zdravljenj, ki jih je težko dobiti, dejansko delovalo."

CEPIVO POSEBNO ZA OMICRON? Pfizer in BioNTech napovedujeta načrte za testiranje pri odraslih

Tudi najučinkovitejše zdravljenje, Paxlovid, prepreči le 90 % hudih okužb in smrti, je dejal, medtem ko cepiva preprečijo skoraj 99 %.

Čas je pomemben tudi pri zdravljenju, ki ga je treba dati v približno 5 dneh po pojavu simptomov in zahteva recept.

Čeprav lahko cepiva pomagajo preprečiti širjenje virusa, ki povzroča COVID-19, zdravljenje ne zmanjša širjenja.

Prav tako so monoklonski približno 50-krat dražji. Čeprav oba brezplačno zagotavlja zvezna vlada, cepiva stanejo manj kot 20 dolarjev na odmerek , monoklonska zdravila pa 1200 dolarjev, ne da bi upoštevali potrebo po vzpostavitvi infuzijskega centra za zagotavljanje protiteles.

Kaj lahko zdravniki storijo, da bolnike s COVID-19 preprečijo v bolnišnico?

Čeprav nihče ne more z gotovostjo vedeti, kdo bo zbolel za COVID-19, so se cepiva izkazala za izjemno učinkovita pri preprečevanju hudih bolezni, hospitalizacije in smrti.

Monoklonsko protitelo, imenovano Evusheld iz AstraZenece, dokazano preprečuje hude bolezni pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, ki morda ne dobijo popolne zaščite s cepivi. Zagotavlja dolgotrajno zaščito, vendar s 700.000 odmerki, ki jih je naročila zvezna vlada , ne bo pomagalo veliki večini od 7 milijonov Američanov z oslabljenim imunskim sistemom , ki bi jim to lahko koristilo.

‘UTRUJENI, IZGORELI, FRUSTRIRANI’: val omikrona je dosegel domove za ostarele, ko se obeta obveznost cepiva

Obstajata tudi dve novi obetavni protivirusni zdravili, ki prihajata kot petdnevni tečaj tablet, ki jih lahko jemljete doma. Vendar so bili odobreni šele konec lanskega leta, zato jih bo večji del tega leta še naprej primanjkovalo.

Oba imata svoje prednosti in slabosti.

Paxlovid, proizvajalec Pfizer, preprečuje, da bi skoraj 90 % okužb s COVID-19 postalo resno, kažejo raziskave. Kombinacija protivirusnega zdravila in zdravila proti virusu HIV, ki omogoča učinkovitejše delovanje, lahko Paxlovid deluje s številnimi drugimi zdravili, ki jih bo med petdnevnim zdravljenjem morda treba prekiniti.

Molnupiravir, ki ga proizvajata Merck in Ridgeback Therapeutics, bi moral biti druga izbira, je zvezni svetovalni odbor odločil decembra, čeprav bo verjetno bolj dostopen kot Paxlovid, vsaj v naslednjih nekaj mesecih. Študije kažejo, da je manj učinkovit in ga ne smete jemati med nosečnostjo.

Nobeno ni bilo odobreno za uporabo pri otrocih.

Kaj sledi v dobavni verigi?

Več monoklonskih protiteles se prebija skozi postopek odobritve FDA, kar bo sčasoma povečalo ponudbo.

Ker pa se virus še naprej razvija, je možno, da bodo za ciljanje na nove različice potrebni še novejši.

Obrnite se na Karen Weintraub na kweintraub@usatoday.com

Pokritost zdravja in varnosti pacientov pri USA TODAY je delno omogočena z donacijo Fundacije Masimo za etiko, inovacije in konkurenco v zdravstvu. Fundacija Masimo ne zagotavlja uredniškega prispevka.

  • 30 % Američanov živi v okrožjih z visoko stopnjo prenosa v skupnosti in bi morali v skladu s smernicami CDC še naprej nositi maske na večini javnih mest.
  • Odločitve o zahtevah glede nošenja mask ostajajo v pristojnosti državnih in lokalnih uradnikov.
  • Vodja Ameriškega zdravniškega združenja pravi, da bi morali vsi včasih še vedno nositi masko.

Zvezni zdravstveni uradniki so omilili priporočila za maske za Američane, ki živijo na območjih z nizkim ali srednjim tveganjem za COVID-19, vendar skoraj ena tretjina prebivalstva ZDA naj ne bi oddahnila.

Kaj naj storijo?

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni so izdali zemljevid z barvnimi oznakami po okrožjih, ki razkriva smernice, ki nakazujejo, kdo lahko dobi odlog nošenja mask v zaprtih prostorih v svojem okrožju. Temelji na hospitalizacijah, bolnišnični zmogljivosti in številkah primerov, pri čemer je slednje prevladovalo v meritvah.

Zelena je dobra; to pomeni nizek prenos. Rumena je srednja prepustnost, oranžna pa visoka prepustnost. Skoraj ves Connecticut je v zelenem. Skoraj vsa Zahodna Virginija je oranžna. Večina držav je mešanica.

Trideset odstotkov Američanov ostaja na območjih visokega prenosa v skupnosti in bi morali v skladu s smernicami še naprej nositi maske na večini javnih mest. CDC tudi predlaga, da Američani ostanejo na tekočem s cepivi proti COVID-19 in se testirajo na koronavirus, če imajo simptome. Pri ljudeh z velikim tveganjem za hudo bolezen bodo morda potrebni dodatni previdnostni ukrepi, pravi CDC.

BREZ MASK ZA STANJE UNIJE: Člani kongresa se lahko udeležijo brez mask.

Toda po dveh letih informiranja, opozoril in smernic, ali ima CDC še vedno pozornost Amerike? Melissa Nolan, docentka za epidemiologijo in biostatistiko na šoli za javno zdravje Arnold Univerze v Južni Karolini, pravi, da ljudje bolj zaupajo svojim zdravnikom glede informacij o COVID-19 kot CDC ali kateremu koli oddelku za javno zdravje.

"Ljudje poslušajo CDC, vendar so v resnici najpomembnejši neformalni pogovori s svojimi kliničnimi izvajalci pri vsakodnevnih sestankih", je dejala.

Dan prej je guvernerka New Yorka Kathy Hochul, ki je prav tako navedla močan upad vsakodnevnih novih okužb, opaženih v večini države, napovedala, da bo obveznost nošenja mask za šole po vsej državi odpravljena v sredo.

"Ker so se Newyorčani okrepili, lahko v naših šolah z gotovostjo odpravimo obvezno uporabo mask po vsej državi," je v nedeljo dejal Hochul. "To je velik korak naprej za naše otroke in skupnosti."

Nekaj ​​ur pozneje je župan New Yorka Eric Adams napovedal, da bodo mestne javne šole prihodnji ponedeljek opustile zahtevo za milijon učencev.

ZAKAJ SO NOSEČNICE ZAPUŠČANE: Cepiva so se premikala z "warp hitrostjo", da bi pomagala množicam

Vendar pa odločitev guvernerja Illinoisa JB Pritzkerja, da s ponedeljkom opusti šolski mandat za celotno državo, ni prepričala šolskih uradnikov v Chicagu, četrtem največjem javnem šolskem sistemu v državi s 350.000 učenci. V pismu staršem in učencem je okrožje dejalo, da bodo maske ostale obvezne v njegovih 650 šolah.

Šolske zgradbe niso podobne drugim zaprtim prostorom, piše v pismu.

"Vsi se veselimo dneva, ko maske v šolah ne bodo več potrebne," piše v pismu. "Načrtujemo, da bomo sodelovali z našimi partnerji na področju dela in javnega zdravja na najboljšem načinu za ohranitev varnega učnega okolja za vse."

Vodja Ameriškega zdravniškega združenja pravi, da bi morali vsi še vedno imeti to masko pri roki.

"Spopasti se moramo z dejstvom, da je na milijone ljudi v ZDA imunsko oslabljenih, bolj dovzetnih za hude izide COVID-a ali pa so še premladi, da bi bili upravičeni do cepiva," je dejal dr. Gerald Harmon, predsednik AMA. "Glede na ta dejstva bom osebno še naprej nosil masko v večini javnih zaprtih prostorov in pozivam vse Američane, naj razmislijo o tem, da bi storili enako, zlasti na mestih, kot so lekarne, trgovine z živili in v javnem prevozu."

Nošenje maske, fizična distanca in ostajanje doma, če ste bolni, so majhen, a pomemben zaščitni ukrep, ki lahko pomaga vsem ostati varen, je dejal Harmon.

ŠEEN ČUROČEN MEJNIK: Ker ZDA presegajo 900.000 smrti zaradi covida-19, pot pandemije ostaja negotova

"Medtem ko se je val omikrona zmanjšal, COVID-19 ni izginil," je dejal. "Ostati moramo prilagodljivi in ​​pozorni pri soočanju s tem nepredvidljivim virusom."

Nolan je izpostavil nedavno ponavljajočo se temo, ki so jo slišali od strokovnjakov za javno zdravje: zdaj prehajamo iz epidemije v endemično fazo. Tako kot gripa je lahko tudi COVID-19 vedno z nami.

"Predvidevam, da bo SARS-CoV-2 verjetno postal podoben gripi, kjer imamo primere in smrti vsako leto in so nekatera leta hujša od drugih … za vedno," je dejal Nolan. "Predvidevam, da bo CDC ustvaril stalni oddelek za SARS-CoV-2 in nadaljeval s tedenskim nadzorom, podobno kot njihov program za gripo."

Znanost kriči: Američani so v nemiru.

Po četrtkovem poročilu Ameriškega psihološkega združenja več kot 80 % odraslih v ZDA poroča, da je prihodnost države pomemben vir stresa . Američani so najbolj nesrečni v zadnjih 50 letih, kaže študija o sledenju odziva na COVID, ki je bila objavljena v ponedeljek. Raziskava, objavljena ta mesec v medicinski reviji JAMA, je pokazala, da je aprila trikrat več odraslih Američanov poročalo o simptomihresne psihične stiske kot dve leti prej.

Študije so bile izvedene, da bi bolje razumeli, kako se Američani spopadajo s tem obdobjem brez primere, z milijoni obolelih in več kot 100.000 mrtvimi v svetovni pandemiji , protirasističnimi protesti, ki so zajeli državo, in gospodarstvom v razdrlu po najdaljši ekspanziji v zgodovini.

‘Smrti iz obupa’: pandemija bi lahko povzročila samomor, smrt zaradi drog celo do 150.000

Poglobljeno: rešilna lekcija, ki jo lahko samomorilci naučijo svet v pandemiji

Amerika je nezasidrana država in strokovnjaki pravijo, da bodo negativni učinki na duševno zdravje mnogih ljudi preživeli sedanjo krizo. Raziskave kažejo, da lahko ekstremni stres, ki ga sprožijo ti dogodki, vodi celo do dolgotrajnejših psihiatričnih motenj.

Narod se mora pripraviti, pravijo strokovnjaki, na krizo duševnega zdravja, ki grozi naslednjič.

"Soočamo se z vrhuncem https://maasalong-official.top/sl/ krize, kakršnega še nismo videli v življenju – s koronavirusom, gospodarskimi pretresi in rasizmom," je dejal Jaime Diaz-Granados, namestnik glavnega izvršnega direktorja in vršilec dolžnosti glavnega znanstvenega direktorja. uradnik Ameriškega psihološkega združenja (APA).

"Ti dogodki bodo za velik del našega prebivalstva zagotovo imeli dolgoročne posledice za duševno zdravje, vključno z diagnozo bolezni," je dejal Vaile Wright, višji direktor za inovacije v zdravstvenem varstvu pri APA.

Contents